MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z powidłami

Składnik powidła został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko

Ciasta z powideł » zobacz przepis

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasta


50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasta z powideł » zobacz przepis

Pączki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10 dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasta z powideł » zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek

Ciasta z powideł » zobacz przepis