MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z włoszczyzną

Składnik włoszczyzna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa grochowa

Forma potrawy: Zupy

 
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
 
Do podania:
grzanki
 

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Krupnik z kaszy gryczanej

Forma potrawy: Zupy

20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupy

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Barszcz wołyński

Forma potrawy: Zupy


0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Barszcz małorosyjski

Forma potrawy: Zupy

1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis

Zupa jesienna

Forma potrawy: Zupy

30 dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka

Zupy z włoszczyzny » zobacz przepis