Zobacz wszystkie przepisy z cytryną
Forma potrawy: Zupy
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
Forma potrawy: Zupy
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Zupy
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
Forma potrawy: Zupy
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg białych szparagów
750 ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa