Zobacz wszystkie przepisy z kiełbasą lub wędliną
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Forma potrawy: Zupy
200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól
Forma potrawy: Zupy
1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
Forma potrawy: Zupy
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
Forma potrawy: Zupy
70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
Forma potrawy: Zupy
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy