MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Zupa-krem z pieczarek

Forma potrawy: Zupy

20 dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy

Zupy z mięs » zobacz przepis

Zupa grochowa z parówkami

Forma potrawy: Zupy

1 duża cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
450g mrożonego groszku
600ml bulionu z drobiu
225g parówek
sól
świeżo zmielony pieprz

Do podania:
grzanki

Zupy z mięs » zobacz przepis

Tatrzański kociołek

Forma potrawy: Zupy

1 kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10 dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku

pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule

0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz

Zupy z mięs » zobacz przepis

Czarnina

Forma potrawy: Zupy

1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10 dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny

Zupy z mięs » zobacz przepis

Zupa z boczkiem

Forma potrawy: Zupy

2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5 dag chudego boczku
sól
pieprz
100 ml śmietany
koperek

Zupy z mięs » zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

Zupy z mięs » zobacz przepis

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupy z mięs » zobacz przepis

Meksykańska zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry

Zupy z mięs » zobacz przepis