MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, inne składniki zostały zaznaczony na zielono

Chłodnik ogórkowy

Forma potrawy: Zupy

1 kostka rosołowa z drobiu
1 ogórek
300ml jogurtu naturalnego
1 łyżka pokrojonej mięty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:
gałązki mięty
plasterki ogórka

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa z fasoli

Forma potrawy: Zupy

pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupy

po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa szpinakowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa chłopska z boczkiem

Forma potrawy: Zupy

300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa pieczarkowa

Forma potrawy: Zupy

15 dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400 ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki

Do dekoracji:
szczypiorek

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupy

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki

Zupy z innych składników » zobacz przepis

Zupa z soczewicy i pomidorów

Forma potrawy: Zupy, Kolacje

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania

Zupy z innych składników » zobacz przepis