Zobacz wszystkie przepisy z winem
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Zupa mrożona truskawkowo-poziomkowo-malinowa
Forma potrawy: Zupy
25 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag malin
10 dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Forma potrawy: Zupy
250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
Forma potrawy: Zupy
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Forma potrawy: Zupy
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150 ml czerwonego wina
15 dag cytryn
1/2 kg czerwonej kapusty
30 dag obranych ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, pieprz
Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100 ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30 g pestek z dyni
Forma potrawy: Zupy
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe