MENU
ZWIŃ MENU

Gazpacho

Forma potrawy: Zupy

1 kromka razowego chleba
900ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku rozgniecione
odrobina sosu worcester
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 czerwona lub zielona papryka, wypestkowana i pokrojona
1 cebula, pokrojona w plastry
czarne oliwki
grzanki

Chłodnik ogórkowy

Forma potrawy: Zupy

1 kostka rosołowa z drobiu
1 ogórek
300ml jogurtu naturalnego
1 łyżka pokrojonej mięty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:
gałązki mięty
plasterki ogórka

Barszcz ukraiński

Forma potrawy: Zupy

0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju

Zupa kulajda

Forma potrawy: Zupy

2-3 ziemniaki
5 dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda

Zupa szpinakowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tatrzański kociołek

Forma potrawy: Zupy

1 kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10 dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku

pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule

0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz

Polewka piwna z twarogiem

Forma potrawy: Zupy

3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10 dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupy

1,5 kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10 dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej