MENU
ZWIŃ MENU

Zupa brokułowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Zupa mleczno-owocowa

Forma potrawy: Zupy

4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

Zupa z migdałów

Forma potrawy: Zupy

20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

Zupa oszwabka

Forma potrawy: Zupy

2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki

Zupa serowa z papryką

Forma potrawy: Zupy

6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupy

250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany