Bakłażan zapiekany z pomidorami
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
Zapiekanka z kiełkami (różnymi)
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól
Zapiekanka ziemniaczana wykwintna
Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Zapiekane
1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki