Zobacz wszystkie przepisy z jajkami
Zapiekanka a la szparagowa z porów
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
Do dekoracji:
natka pietruszki
Zapiekanka z płatków owsianych
Forma potrawy: Zapiekane
15 dag płatków owsianych
3/4 l mleka
sól
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 jaja
paczka cukru waniliowego
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50 dag suchego twarogu
5 dag kaszy manny
100 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg wołowiny
1/2 kg makaronu
włoszczyzna
3 jajka
15 dag ostrego żółtego sera
3 cebule
połowa szklanki oleju
Vegeta, sól, pieprz do smaku
łyżka masła
koperek lub natka
tarta bułka