MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z rosołem

Składnik rosół został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Zapiekane z rosołu » zobacz przepis

Sałata faszerowana po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki

Zapiekane z rosołu » zobacz przepis

Ryż zapiekany z winogronami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
 
Do podania:
sos beszamelowy
 

Zapiekane z rosołu » zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

Zapiekane z rosołu » zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji

Zapiekane z rosołu » zobacz przepis