MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Czerwona papryka w oliwie

Forma potrawy: Przetwory

papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru

Pasztet z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Napoje, Przetwory

1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Inne potrawy, Przetwory

3 kg śliwek
1 kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwory

0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki

Cukinia kiszona

Forma potrawy: Przetwory

cukinie
woda
sól