Wybierz składnik |
lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej |
Wybrane składniki |
tylko przepisy z określonego działu? |
Forma potrawy: Przetwory
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody
Forma potrawy: Przetwory
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
Forma potrawy: Przetwory
5 kg śliwek
1,5 kg dyni
400 g żurawin
3 jabłka antonówki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Przetwory
1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru
Sos pomidorowy na jesień i zimę
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Forma potrawy: Przetwory
2 kg śliwek mirabelek
50 dag cukru
Inny wariant:
2 kg mirabelek
50 dag cukru
1/2 l białego wina
laska cynamonu
1/2 cytryny