MENU
ZWIŃ MENU
Składnik szczypiorek został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Soja na cebuli

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Śledź w śmietanie

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz

Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Sałatka chińska z kukurydzą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

125 g ananasa (świeżego lub z puszki)
1 zielona słodka papryka
1 marchewka
150 g strączkowego zielonego groszku z puszki
puszka minikolb kukurydzy
125 g świeżej zielonej fasolki strączkowej
szczypiorek
natka pietruszki

Sos:
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Dania główne

50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Smażone ziemniaki z serem i cebulą

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

500 g ziemniaków
cebula
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
zielenina
4-6 łyżek masła lub margaryny

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

potrawa z szczypiorku » zobacz przepis