MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pomidor został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sałatka na zimę

Forma potrawy: Przetwory

2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Sos na pomidorze, cukinii i bakłażanie

Forma potrawy: Sosy

1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone)- 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Filet z pstrąga w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Dania główne

łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Prosta sałatka ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
 

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Dorsz po katalonsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
 

potrawa z pomidorów » zobacz przepis

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350 g mąki
20 g drożdzy
2 łyżki smalcu
220 ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
600 g pomidorów
200 g tuńczyka w oliwie
50 g anchois
50 g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
 

potrawa z pomidorów » zobacz przepis