MENU
ZWIŃ MENU
Składnik kapusta kwaszona, kiszona został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta

Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Dania główne

szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag suszonych grzybów
0,5 kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5 dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Kotlet schabowy po generalsku

Forma potrawy: Dania główne

60 dag schabu
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag grzybów suszonych
20 dag kapusty kwaszonej
5 dag cebuli
3 dag tłuszczu
2 dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki i surówki

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Surówka z dyni

Forma potrawy: Sałatki

300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Dania główne

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Do podania:
kartofle
kapusta kiszona

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Tatrzański kociołek

Forma potrawy: Zupy

1 kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10 dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku

pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule

0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Dania główne

2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy

potrawa z kapusty kiszonej » zobacz przepis
«« « 1 2