MENU
ZWIŃ MENU
Składnik kalafior został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kalafior po sułtańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 kalafior (60 dag)
5 dag rodzynek
5 dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Dania główne

50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Pasztet z brokułów i kalafiora

Forma potrawy: Przetwory

350 g kalafiora
350 g brokułów

Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Sałatka strasburska

Forma potrawy: Sałatki

25 dag żółtego sera
20 dag szynki
1 kwaszony ogórek
1 cebula
1 kalafior
kwasek cytrynowy
olej
sól
zielenina
papryka

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany

potrawa z kalafiora » zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
 
Do podania z:
frytki
kalafior
 

potrawa z kalafiora » zobacz przepis