Forma potrawy: Sałatki
100 g zielonej fasolki szparagowej
sól
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
jajko ugotowane na twardo
pomidor
plaster wędzonej szynki
Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka zmielonej gorczycy
łyżka śmietany kremówki
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 placki tortilla
cebula
garść fasolki szparagowej
bakłażan
2 ząbki czosnku
3 marchewki
oliwa
zioła: kolendra, rozmaryn, szałwia, majeranek, tymianek
łyżeczka sosu sojowego
10 kropel tabasco, lub oleju chili, lub pieprz
Forma potrawy: Zupy
50 g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450 g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125 g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125 g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100 g cienkiego makaronu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku
2 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka zielona i jedna czerwona
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
80 g kalafiora
1 mała ostra, czerwona papryczka (piment)
2 łyżki bulionu z kury
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, olej do smażenia
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Forma potrawy: Dania główne
po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
4 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
25 dag ugotowanej fasolki szparagowej
pieprz, sól
olej
sproszkowana słodka papryka
łyżka siekanej pietruszki
Forma potrawy: Zupy
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10 dag fasolki szparagowej
1250 ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera