MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Jajecznica wykwintna (najlepsza na śniadanie w niedzielę)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

4 pieczarki
4 jajka
4 plastry szynki lub salami
oliwa z oliwek
6 oliwek czarnych lub zielonych
curry
kechup (3/4 łyżki)
pieprz
sól
bazylia (1 łyżeczka)
pół cebuli
pół papryki czerwonej lub zielonej
pomidor

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka z rybą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Grzyby z pasztetem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu

Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kurczak tandoori

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju

Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Flaczki

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5 dag masła
4 dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Dania główne

2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy

potrawa z warzyw » zobacz przepis