MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z jajkami

Składnik jajka został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zabaglione

Forma potrawy: Sosy, Desery

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos holenderski

Forma potrawy: Sosy

12 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sosy

 
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
 

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos waniliowy

Forma potrawy: Sosy

laska wanilii
5 żółtek
0,5 l kremówki
kilka łyżek cukru

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos tysiąca wysp (do sałatek)

Forma potrawy: Sosy

200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos serowy do grzanek

Forma potrawy: Sosy, Zapiekane

45 dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos szodonowy

Forma potrawy: Sosy

4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego

Sosy z jajek » zobacz przepis

Sos musztardowo-miętowy

Forma potrawy: Sosy

3 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny
1 saszetka mięty ekspresowej
1 łyżka łagodnej musztardy
1 żółtko
sól

Sosy z jajek » zobacz przepis