MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Sos z białego wina do ryb

Forma potrawy: Sosy

1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos waniliowy

Forma potrawy: Sosy

laska wanilii
5 żółtek
0,5 l kremówki
kilka łyżek cukru

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos tysiąca wysp (do sałatek)

Forma potrawy: Sosy

200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos alfredo do makaronu

Forma potrawy: Sosy

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki mocnego rosołu
1 szklanka śmietanki
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
makaron

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym

Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Kolacje

makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól

Do podania:
lampka wina

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos szodonowy

Forma potrawy: Sosy

4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sosy

350 ml wywaru z drobiu
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis