Forma potrawy: Sałatki
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
szczypiorek
3 kiwi
2 jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
sok cytrynowy
Forma potrawy: Sałatki
1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano
Surówka mieszana do mięs i ryb
Forma potrawy: Sałatki
150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina
Forma potrawy: Sałatki
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
Sałatka z cukinii lub brokułów
Forma potrawy: Sałatki
1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
Forma potrawy: Sałatki
mała główka sałaty
połowa główki sałaty karbowanej
duża cykoria
pół strąka czerwonej i żółtej papryki
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Sos:
0,33 szklanki soku pomidorowego
5 łyżek oliwy
5 łyżek sosu sojowego
łyżka octu winnego
2 łyżki startego imbiru
łyżka cukru
Forma potrawy: Sałatki
2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
Neutralna sałatka z cukinii i pomidorów
Forma potrawy: Sałatki
100 g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich