MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Sałatka indyjska z ryżem

Forma potrawy: Sałatki

100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)

Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Surówka z kapusty pekińskiej i mandarynek

Forma potrawy: Sałatki

pół kapusty pekińskiej
3 mandarynki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól
cukier
łyżeczka ziół prowansalskich
 

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatki

30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Forma potrawy: Sałatki, Śniadania

2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim

Forma potrawy: Sałatki

50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Sałatka z cukinii lub brokułów

Forma potrawy: Sałatki

1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku

Do podania:
pieczywo

Sałatki z przypraw » zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatki

Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz

Sałatki z przypraw » zobacz przepis