Zobacz wszystkie przepisy z olejem
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki
Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,25 kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
Forma potrawy: Sałatki
300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki
Forma potrawy: Sałatki
30 dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól