Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Dania główne
200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
Forma potrawy: Sałatki
40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
Surówka z papryki po amatorsku
Forma potrawy: Sałatki
40 dag papryki
100 ml śmietany
25 dag bananów
4 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny