Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz
Śledzie zapiekane z ziemniakami
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
50 dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Do podania:
pieczywo
pieczone ziemniaki
Śledź w śmietanie po kaszubsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
Forma potrawy: Sałatki
200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania