MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pieprz został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Kurczak w sosie cytrynowym

Forma potrawy: Dania główne


duży kurczak
ćwiartka szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki bazylii

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Pasteryzowana mizeria z ogórków

Forma potrawy: Przetwory


młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Sos pieczarkowy biały

Forma potrawy: Sosy

mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Dania główne

po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy

potrawa z pieprzu » zobacz przepis