MENU
ZWIŃ MENU
Składnik ocet został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Dynia marynowana 3

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków

potrawa z octu » zobacz przepis

Dynia marynowana 1

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków

potrawa z octu » zobacz przepis

Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona

zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków

potrawa z octu » zobacz przepis

Śliwki marynowane - po prostu

Forma potrawy: Przetwory

śliwki
ocet 6%

potrawa z octu » zobacz przepis

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

potrawa z octu » zobacz przepis

Schab marynowany

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
250 g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1 kg kwaskowatych jabłek

potrawa z octu » zobacz przepis

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwory

kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

potrawa z octu » zobacz przepis

Sos z cukinii (relish)

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

10 szklanek startego miąższu cukinii, bez skórki i pestek
4 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki soli
3 szklanki papryki pokrojonej w kostkę
4 szklanki cukru
2 łyżki soli selerowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki octu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1/2 łyżki kurkumy

potrawa z octu » zobacz przepis