Fasolka szparagowa w pomidorach
Forma potrawy: Przetwory
1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego
Forma potrawy: Sałatki
400 g. ryżu
3 marchewki
3 pory
400 g. selera
100 g. siekanych orzechów włoskich
łyżka octu ziołowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego
Forma potrawy: Sałatki
2 kubki jogurtu naturalnego
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka octu
sól
3 duże pęczki rzodkiewek
posiekany szczypiorek
Sos pomidorowy do makaronu / makaron z sosem pomidorowym
Forma potrawy: Sosy, Dania główne
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
Forma potrawy: Przetwory
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
Forma potrawy: Dania na grilla
boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt
Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz