MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

potrawa z cukru » zobacz przepis

Ptasie mleczko waniliowe

Forma potrawy: Desery


kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
 
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa

potrawa z cukru » zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

potrawa z cukru » zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

potrawa z cukru » zobacz przepis

Tort czekoladowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao

Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej

Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao

potrawa z cukru » zobacz przepis

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

potrawa z cukru » zobacz przepis

Trufle w czekoladzie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada

potrawa z cukru » zobacz przepis

Szadon (zabjone)

Forma potrawy: Desery


5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

potrawa z cukru » zobacz przepis