Kurczę tandoori z sosem chilli
Forma potrawy: Dania główne
ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Inne potrawy
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
Forma potrawy: Dania na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
ciepłe tortille
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki cuminu
Forma potrawy: Przetwory
2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
Forma potrawy: Dania główne
500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)