Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii
Forma potrawy: Zapiekane
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
Pomidorki faszerowane kozim serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
Sos na pomidorze, cukinii i bakłażanie
Forma potrawy: Sosy
1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone)- 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również
Forma potrawy: Dania na grilla
4 cukinie
2 ząbki czosnku
40 dag sera pleśniowego
1 pęczek świeżej bazylii (ewentualnie 1 łyżka suszonej)
sól
pieprz
1 łyżka oleju sojowego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych
Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette