MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Sos z cukinii (relish)

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

10 szklanek startego miąższu cukinii, bez skórki i pestek
4 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki soli
3 szklanki papryki pokrojonej w kostkę
4 szklanki cukru
2 łyżki soli selerowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki octu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1/2 łyżki kurkumy

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Sos winegret z ziołami

Forma potrawy: Sosy

15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwory

kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Karkówka z grilla pyszności

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwory

dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu

potrawa z przypraw » zobacz przepis