MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Desery

1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Koktajl z bananami

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40 dag lodów śmietankowych

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Desery

30 dag rabarbaru
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Parówki w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

1 łyżka oleju
8 parówek

Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka

Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Deser jabłeczno-malinowy

Forma potrawy: Desery

350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny

potrawa z przypraw » zobacz przepis