MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Fasolka szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Fasolka szparagowa z cebulą

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg fasolki szparagowej
0,5 kg młodych marchewek
0,5 kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5 kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwory

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

400 g dyni
300 g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250 ml octu
200 g brązowego cukru

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Podgrzybki w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przetwory z przypraw » zobacz przepis