MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwory

kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwory

dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Aromatyczne śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

3 kg śliwek
30 dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Konfitury agrestowe z ziołami

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg agrestu białego
0,5 kg cukru żelującego
liście świeżej bazylii
liście oregano
liście rozmarynu
liście mięty
odrobina pieprzu

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%

Przetwory z przypraw » zobacz przepis