MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z cytryną

Składnik cytryna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gruszki z imbirem

Forma potrawy: Przetwory

2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5 dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800 ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800 ml wody
50 dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej

Przetwory z cytryny » zobacz przepis

Papryka w zalewie z pomidorami

Forma potrawy: Przetwory

kg papryki
25 dag cebuli
40 dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
 

Przetwory z cytryny » zobacz przepis

Konfitury z truskawek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg truskawek
1,3 kg cukru
2,5 g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek

Przetwory z cytryny » zobacz przepis

Dżem z jabłek i ananasów

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
 

Przetwory z cytryny » zobacz przepis

Pasztet z jarzyn o trzech smakach

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

60 dag małych buraczków
60 dag porów
60 dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5 dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
 

Przetwory z cytryny » zobacz przepis

Cukinia pasteryzowana

Forma potrawy: Przetwory

1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy

Przetwory z cytryny » zobacz przepis
«« « 1 2 3 4