Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy
Forma potrawy: Przetwory
4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn
Pasztet z kurczaka, szynki i moreli
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy
Forma potrawy: Przetwory
2kg pomidorów
sól
cukier
łyżka oliwy lub oleju
Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody
Forma potrawy: Przetwory
kg średniej wielkości pomidorów
4 łyżki soli
2 łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
listek laurowy
0,5 łyżeczki estragonu
Forma potrawy: Przetwory
300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek
Forma potrawy: Przetwory
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy