MENU
ZWIŃ MENU

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Pszenicę, jęczmien oraz soczewicę zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na godzinę. Po namoczeniu odcedzić.

Kartofle i cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i kartofle. Smażyć przez 5 minut. Dodać pszenicę, jęczmień i soczewicę. Mieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wywar, dodać przyprawy. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż ziarna pszenicy i soczewicy zmiękną - zajmie to około godzinę.

Pod koniec gotowania posolić.

Przed podaniem dodać śmietanę i posypać szczypiorkiem.

Do zupy można dodac 50 g posiekanego twardego tofu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina

Ryż z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku