MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 20 min.

Składniki

250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe

Przyrządzanie

Śliwki umyć w ciepłej wodzie. Zalać zimną, przegotowaną wodą, moczyć 2 godz.

Namoczone śliwki wlać do garnka razem z wodą, w której się moczyły, zagotować. Dodać kawałek cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu 15 min.

Rozgotowane śliwki przetrzeć przez sito i przelać z wywarem. Wyjąć cynamon,
goździki i pestki ze śliwek.

Przecier śliwkowy wlać do garnka. Dodać sok śliwkowy. Podgrzewać na małym
ogniu 2-3 min, ale nie doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia. Wlać
porto i sok cytrynowy. Dodac cukier (jeżeli potrzeba).

Ochłodzoną w lodówce śmietankę "kremówkę" ubić z 1 łyżką cukru. Orzechy grubo
posiekać.

Na każdą porcję zupy położyć łyżkę bitej śmietany i posypać orzechami. Zupa
z suszonych śliwek podawana jest najczęściej na gorąco, ale w gorące dni jest równie smaczna na zimno.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupy

2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki

Deser z suszonych śliwek

Forma potrawy: Desery

0,5 kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Ryż po staropolsku

Forma potrawy: Dania główne


25 dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10 dag suszonych śliwek
8 dag grzybów suszonych
100 ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny