MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z soi i kiszonej kapusty

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 4 godz. 10 min.

Składniki

100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi

Przyrządzanie

Namoczoną soje odcedzić, zalać dużą ilością świeżej wody, gotować bez przykrycia na dużym ogniu 1 godz. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować dalej na małym ogniu przez następne 2 godz. Gdy soja będzie miękka - odcedzić, przetrzeć lub zmiksować. Wywar zachować.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pastę pomidorową oraz kminek. Wlać 300 ml wywaru z soi, dusić na małym ogniu 20 min.

Do kapusty dodać soje, pozostały wywar z soi i mąke rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 min.

Przed podaniem można dodać do zupy kilka łyżek gęstej śmietany.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki

150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
 
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
 
 

Tatrzański kociołek

Forma potrawy: Zupy

1 kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10 dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku

pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule

0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta

Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz