MENU
ZWIŃ MENU

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupy

Składniki

1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe

Przyrządzanie

Z dyni ostrożnie ściąć wieczko. Usunąć pestki i włóknistą otoczkę. Miąższ wyskrobać łyżką, tak by została pusta skorupa.

Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Jabłko podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ dodać do cebuli. Czosnek obrać, podsmażyć razem z cebulą i jabłkiem.

Zalać rosołem i gotować około 30 min. Dodać krwiściąg i śmietanę, całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Gorącą zupą napełnić pustą dynię, a w wieczku wyciąć otwór na chochelkę. Polać zupę olejem z pestek dyni, by stała się jeszcze bardziej aromatyczna. Olej ten tworzy na powierzchni ciemne smugi, które bardzo ładnie harmonizują z kolorem zupy. Olej z pestek dyni należy do najzdrowszych olejów, ale jest niestety bardzo drogi.

Zupę podajemy oczywiście w dyni, a do tego francuskie białe wino.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Karaibska zupa krem z dyni

Forma potrawy: Zupy

2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupy

2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy

Zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni
1 posiekana cebula
1 posiekana marchewka
1 posiekany ziemniak
1 l wody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki koncentratu warzywnego
sok z cytryny

Do podania:
jogurt
lub chuda śmietanka