MENU
ZWIŃ MENU

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany

Przyrządzanie

Umyte suszone śliwki, jabłka i gruszki zalej wodą i zostaw na noc.

Następnego dnia odcedź owoce i ugotuj je w niewielkiej ilości wody na gęsty krem. Dodaj sparzone rodzynki, cukier, sól i zmiksuj.

Wlej śmietanę i podawaj na ciepło z grzankami lub domowym makaronem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta