MENU
ZWIŃ MENU

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku

Przyrządzanie

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.

Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować.

Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek.

Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.

Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.

Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Forma potrawy: Zupy

1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

Zupa kalafiorowa z porami

Forma potrawy: Zupy

 
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
 

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku