MENU
ZWIŃ MENU

Zupa czekoladowa z orzechami

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów

Przyrządzanie

Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 do 5 minut.

Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao.

Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztartą czekoladę i kakao. Dobrze rozbić, by nie było grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać.

Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do ścięcia żółtek. Pod koniec wlać likier. Wymieszać, ostudzić, wstawić do lodowki.

Orzechy grubo posiekać. Ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Zupa-krem z cukinii

Forma potrawy: Zupy

4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej

Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupy

250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe