MENU
ZWIŃ MENU

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4

Składniki

2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki

Przyrządzanie

Wołowinę należy pokroić w cienkie plastry. Każdy płat rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.

Ogórki i cebulę pokroić w cienkie paski i ułożyć wraz z boczkiem na każdym plastrze.

Plastry zwinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką, ułożyć na rozgrzanym oleju i zrumienić ze wszystkich stron.

Następnie zrazy zalać wodą i dusić na wolnym ogniu aż staną się miękkie - zajmie to koło 30 minut.

Po usunięciu wykałaczek, zrazy ułożyć na półmisku i polać sosem z duszenia.

Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną wg. przepisu podanego na opakowaniu.

Źródło: opakowanie kaszy gryczanej prażonej marki Cenos.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

 
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany

1 łyżka masła
2 łyżki mąki

sól, pieprz
 

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
 
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadania

 
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon