MENU
ZWIŃ MENU

Ziemniaki z jabłkami-funggi

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina

Przyrządzanie

Jabłka włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę, gotować przez 3 min, odstawić.

Masło rozgrzać w dużym rondlu dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając.

Ziemniaki dodać do smażonej cebuli, doprawić solą, wlać wino, jabłka z wodą, zamieszać przykryć.

Gotować przez pół godziny, wymieszać widelcem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej

Ziemniaki nadziewane jajami

Forma potrawy: Zapiekane

4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina