Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
szklanka ryżu
2 szklanki wrzącej wody
sól
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 szklanki utartego żółtego sera
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera
posiekana cebula
1/8 łyżeczki roztartej szałwi
pieprz
masło
Ryż wsypać do garnka, wlać wrzątek, osolić, przykryty garnek z ryżem wstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 minut nie odkrywając ryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą.
Zestawić z ognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewać stopniowo do ryżu, mieszając widelcem.
Dodać ser, zielona pietruszkę, liść selera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać.
Wlać do naczynia wysmarowanego masłem, wstawić do nagrzanego do temperatury 170°C piekarnika, piec przez 45 minut.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml ginu
krem miętowy (zielony) 15ml
sok cytrynowy 15 ml
Omlet z szynką, grzybami i serem
Forma potrawy: Śniadania
2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
Opcjonalnie
estragon
Forma potrawy: Napoje
100 g świeżej mięty
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
175 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
7,5 dl wody