MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane

Składniki

1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz

Przyrządzanie

Wysmarować masłem naczynie do zapiekania o średnicy 35 cm i układać warstwy ziemniaków.

Każdą warstwę posypać solą, pieprzem do smaku, utartą cebulą i skwarkami boczku. Oprószyć kawałeczkami masła. Wsypać mąkę do sita i cienko posypać każdą warstwę.

Włożyć gorczycę i paprykę do gorącego mleka, wymieszać i polać ziemniaki. Zapiekać w temperaturze 180°C przez około 1 1/2 godziny - pierwszą godzinę pod przykryciem.

Udekorować kawałeczkami boczku i papryką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

200 g pieczarek
bagietka
150 g chudego boczku lub bekonu
100 g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Forma potrawy: Zapiekane

70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Zapiekanka ziemniaczana kwaśno - ostra

Forma potrawy: Zapiekane

boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane

piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy